La vil·la ja és història

· Els arqueòlegs tornaran a excavar a la zona una vegada s’hagi enderrocat el pont del Treball Digne
· El vial mar de l’estació de la Sagrera de l’AVE sepulta tot el recinte romà descobert al juliol

RAMON COMORERA
EL PERIÓDICO


Enllaç al video

Juli Cèsar diria avui el mateix que va dir l’any 49 abans de Crist al travessar el riu Rubicó (entre la seva província, Gàl·lia, i la metròpolis, Roma) i consumar una rebel·lió contra el Senat republicà que portaria a l’època dictatorial i imperial i també a la conspiració que li va costar la vida. Alia iacta est, la sort està tirada, va proclamar el general. L’extensa vil·la romana descoberta en les obres de l’AVE de la Sagrera, al costat del pont del Treball Digne, i amb un origen que es podria situar algunes dècades després del magnicidi, ja és història. I mai més ben dit. El formigó, i l’armadura d’acer que li dóna resistència, del futur vial segregat al costat mar per a vehicles de la macroestació va sepultar divendres completament les restes històriques.

Els arqueòlegs, després de gairebé quatre mesos d’excavació, documentació i trasllat al Museu d’Història de Barcelona (Muhba) dels elements singulars, havien abandonat uns dies abans els pocs metres quadrats que els quedaven. No obstant, aquest no ha estat un comiat definitiu, ja que d’aquí aproximadament mig any, quan la primavera torni a esclatar i sempre en funció del desenvolupament de les obres, els tècnics hi tornaran per excavar a la zona contigua ara coberta pels talussos del pont i de la ronda de Sant Martí.

 

 


1-9-2011 3 Els 1.100 metres quadrats de la vil·la romana de la Sagrera es veuen sencers a la foto, publicada quan aquest diari va revelar una excavació que fins llavors es feia d’incògnit. A la dreta, obres del vial. DANNY CAMINAL

 

 

CONTINUÏTAT / Els 1.100 metres quadrats de vil·la romana que al juliol es van començar a destapar, però de rigorós incògnit durant setmanes i darrere d’una doble i opaca tanca fins que aquest diari va revelar la troballa l’1 de setembre, s’estima que tenen continuïtat. Amb l’enderrocament del pont del Treball Digne per donar pas a l’estructura de la macroestació s’obrirà una altra breu finestra temporal que permetrà tornar-hi a excavar, tot i que sempre sota la forta pressió de la gegantina obra.

En aquest retorn s’espera completar l’element més valuós trobat a la vil·la: el mosaic opus tessellatum. Fins ara s’han descobert 30 dels 50 metres quadrats que s’estima que pot tenir. La nova excavació permetrà descobrir els 20 restants, si bé els experts del Muhba tenen dubtes sobre quin serà el seu estat. La part d’aquest paviment policromat amb sanefes i formes geomètriques ja desenterrada, i traslladada al centre del Muhba de la Zona Franca per netejar-la, estudiar-la i restaurar-la, ha aparegut fragmentada per l’acció durant molts segles d’arades i altres eines agrícoles.

 

 


4-11-2011 3 El formigó i la seva armadura d’acer (últim tram a l’esquerra) del túnel viari per als vehicles que surtin de la macroestació de la Sagrera de l’AVE cobreix completament els vestigis romans, divendres. ALBERT BERTRAN

 

 

VALOR DOCUMENTAL / Els responsables de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, que té l’última paraula en la conservació, el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, i els arqueòlegs del Muhba han basat la decisió de no preservar la vil·la en el mal estat general i en l’escassa entitat, pel que fa a fonaments en molts casos dels murs. «Tenen valor documental, no patrimonial», va sentenciar Ciurana, que va assegurar que havia recollit també l’opinió d’experts en història antiga aliens a l’Administració.

El secretisme que va envoltar el descobriment i la mateixa excavació durant un mes i mig va ser criticat amb duresa pels partits de l’oposició als governs de CiU tant a l’ajuntament com al Parlament, així com per experts i veïns. Les associacions d’aquests últims de la Verneda, la Sagrera i Sant Martí han reclamat que el mosaic torni a la zona. Ciurana s’ha declarat partidari d’això i s’ha referit a l’estació com un lloc adequat per a la seva exposició permanent.

QUATRE ETAPES / Juntament amb el mosaic, també s’han traslladat al Muhba diversos recipients ceràmics utilitzats per emmagatzemar-hi productes, trossos de bronze i de vidre, i fragments de pintures de pocs centímetres que van aparèixer a nivell del sòcol al sud de la vil·la romana. El conjunt de petits murs que formaven les tres zones del recinte, que van estar en funcionament fins al segle V, s’han anat destruint i aplanant successivament en quatre etapes des de mitjans de setembre, les mateixes en què el gestor d’infraestructures Adif ha avançat per trams de 30 metres el túnel viari.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: