Trobades les restes de set homes prehistòrics

· El nou jaciment, ubicat a l’estació de la Sagrera, podria tenir 3.800 anys

RAMON COMORERA
EL PERIÓDICO

 

Els vestigis de tota mena, de la prehistòria al segle XIX, destapats per les obres de l’AVE en els quatre quilòmetres del corredor ferroviari la Sagrera-Sant Andreu segueixen creixent. Els arqueòlegs que treballen en aquesta vasta zona des del 2008 ja havien trobat, com va informar aquest diari, 59 enterraments i estructures de diversa índole d’origen neolític, iber, romà, medieval i modern, en un total de 16 punts. Ara ha aparegut un nou enclavament funerari amb les restes d’almenys set homes prehistòrics en un fossat situat dins del que serà el recinte de la futura macroestació de l’AVE, a poca distància de la ronda i el parc de Sant Martí.


Primer esquelet, amb les cames en posició forçada, trobat a l’enterrament de la Sagrera. MUHBA

Tècnics de l’empresa especialitzada Codex, la mateixa que ha intervingut durant quatre mesos 500 metres més al nord en la ja desapareguda vil·la romana del pont del Treball Digne, porten a terme les excavacions sota la supervisió del Museu d’Història de Barcelona (Muhba).

La informació obtinguda fins ara sobre el tipus de fossat, que té una cambra contigua, avala la hipòtesi que l’enterrament correspondria a la transició entre les èpoques del neolític final i del bronze inicial, al voltant de 1.800 anys abans de Crist, és a dir, 3.800 fins avui. Per datar amb precisió la troballa està previst realitzar als ossos les proves del carboni 14.

HOME ADULT / El primer dels esquelets s’ha localitzat a la part alta del pou i, segons els arqueòlegs, pertany a una persona adulta del sexe masculí. Tenia les cames recollides en una postura forçada, cosa que indica que va ser dipositada en aquest lloc dins d’un fardell lligat. De l’estat de les restes es dedueix també que aquest home va patir una fractura de peroné.

L’individu ja ha estat traslladat al centre de conservació i restauració que el Muhba té a la Zona Franca, on es faran els tractaments de conservació necessaris i els estudis anatòmics. En nivells inferiors del pou s’ha constatat l’existència de com a mínim sis enterraments més. S’està fent ja l’excavació dels dos primers, dels quals de moment només s’han documentat els respectius cranis. Totes aquestes restes es portaran igualment al centre de conservació del Muhba.

Davant la importància del nou descobriment, del qual encara no s’ha pogut fixar el període històric d’activitat, s’ha reforçat la presència d’arqueòlegs i s’han paralitzat, en el cercle d’influència, les obres de l’estructura de l’estació. Al costat del pou funerari també s’ha pogut excavar, segons relaten els tècnics de Codex, l’espai d’una foguera i alguns nivells de terreny amb restes de ceràmica prehistòrica feta a mà. Aquestes troballes podrien indicar que allà hi va haver una ocupació de dimensions més importants de la qual, no obstant, no s’han conservat altres vestigis. En aquest mateix lloc ha aparegut igualment un tram de camí i dos murs del segle XIX, amb restes d’estructures d’alguna activitat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: